Візит Анатолія UR4CU до UR4CXI в с.Єрки

На прохання Яківа Михайловича UR4CF, начальника дитячої колективної радіостанції UR4CXI, що в с.Єрки Катеринопільского р-ну, я відвідав їх 14 травня 2016 року. Спасибі за привітний прийом Якова та його дружини.
Метою мого візиту було надання допомоги по організації роботи на радіостанції, для чого потрібно було встановити радіолюбительські програми для роботи в ефірі, показати як ними користуватися. Зовсім недавно в приміщення радіостанції UR4CXI за гроші ГС ЧОР був підключений інтернет, що надало учням можливість більш тісно спілкуватися з навколишнім світом.
Встановив програми MixW, TR4W, UR5EQFlog, а також для навчання друку на клавіатурі Simula, для запису мовних повідомлень Audacity. Як мені розповів Яків Михайлович, коллектив радіостанції складається в основному з дівчаток 15 років, хлопчики чомусь не дуже бажають працювати в ефірі. А ось дівчатка працюють і вже в 2016 році працюючи в Чемпіонаті України SSB зайняли 2–е місце серед жіночих колективних радіостанцій.
При прогоні программ з’ясувалося, що всі звіти, які коллектив UR4CXI складають в Cabrillo, не підходять вимогам регламенту молодіжних змагань, які викладені на сайті UR6GWZ. Щоразу, готуючи звіт після змагань, доводиться складати його не в стандартному і прийнятному в усьому світі форматі а перетворювати його під незрозумілий та нестандартний формат. Наприклад, частота 3600 або 7070 повинні бути зашифровані як 35 або 70. Час в звіті тільки Київський. Є ще інші відмінності, що затруднює в подальшому участь в «дорослих» змаганнях..
Зараз на радіостанції використовується трансивер SW2011 та антени в основному трикутники на 80 і 40 метрів, диполь на 160 метрів.
Що ще хочеться відзначити: це ентузіазм Якова Михайловича, який виховав вже багато операторів, які, закінчивши школу можуть самостійно працювати в ефірі. Що і роблять їх випускники працюючи на колективній радіостанції UR4CWE в м.Сміла. Хотілося, щоб у учнів був хороший сучасний трансивер та місця операторів були обладнані аудіотехнікою.
Анатолій, UR4CU

Bookmark the permalink.

Напишіть відгук